26/3/15

Ιστορίες για... ΑΡΚΟΥΔΕΣ

Την Τετάρτη 1 Απριλίου, σε ειδική προβολή - μια και η ταινία δεν έχει προβληθεί στην Πάτρα- το σχολείο μας θα παρακολουθήσει την ταινία ΑΡΚΟΥΔΕΣ.











Το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ έγραψε, όταν η ταινία παίχτηκε στην Ελλάδα:
Ένας χρόνος από τη ζωή μιας οικογένειας αρκούδων της Αλάσκας. 
Το μαγευτικό τοπίο, οι άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή των γιγαντιαίων θηλαστικών, τρεις αξιολάτρευτοι πρωταγωνιστές και ένα «σενάριο» που διαθέτει χιούμορ, συναίσθημα και σασπένς (με τα μικρά αρκουδάκια να παίζουν σαν παιδιά με τα ψάρια και τα νερά αλλά και να αγωνίζονται για να διασωθούν από πεινασμένους λύκους ή άλλες αρκούδες) συνθέτουν ένα θεαματικό επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ που ξεπερνά τα όρια της μικρής οθόνης. Απολαυστικό για ανήλικους θεατές, αποτελεί μια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση «παιδικής ταινίας».

Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρείας Disney
Θα παρακολουθήσουμε με έναν συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Πηγή: www.lifo.gr
με έναν συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής Πηγή: www.lifo.gr
με έναν συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής Πηγή: www.lifo.gr

Αντιγράφουμε από την lifo.gr: παρακολουθούμε με έναν συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. 
 
με έναν συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν τα πιο σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Πηγή: www.lifo.gr
Διάφορες πληροφορίες και αξιοπερίεργα για την ταινία και τις αρκούδες γενικότερα, από το myfilm.gr: 

  • Οι αρκούδες είναι ζώα που δεν θα ξεκινήσουν έναν καβγά. Οι οδηγοί του συνεργείου δεν κουβαλούσαν μαζί τους όπλα. Τα μοναδικό “όπλο” που είχαν στη διάθεσή τους είναι κάποιες φωτοβολίδες χειρός του ναυτικού. “Αν χρειαστεί, απλά την ανάβεις μπροστά τους. Οι αρκούδες φοβούνται τη λάμψη και τον καπνό και απομακρύνονται” μας ενημερώνει ένας από τους οδηγούς. “Στα 25 χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά, μόνο 4 φωτοβολίδες έχουν ανάψει και αυτές για να σταματήσουμε κάποιες νεαρές αρκούδες που είχαν παρασυρθεί” καταλήγει.
  • Τελικά, με την εμπειρία των οδηγών και αφού οι αρκούδες εξοικειώθηκαν με την παρουσία του συνεργείου και των σκηνοθετών, τα μέλη της παραγωγής είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν εντυπωσιακές σκηνές από την καθημερινή ζωή των αρκούδων. Αυτό σύμφωνα με το σκηνοθέτη Fothergill δεν είναι τυχαίο: “Όλοι οι οπερατέρ μας έχουν συνηθίσει να δουλεύουν σε συνθήκες όπου τα ζώα ζουν ελεύθερα. Σεβόμαστε τα ζώα σε απόλυτο βαθμό. Κρατάμε τις αποστάσεις μας, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι αρκούδες ήρθαν από μόνες τους πολύ κοντά μας”.
  • Τα διάσημα αρκουδάκια (teddy bears) που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε παιδικό δωμάτιο εμφανίστηκαν στια αρχές του 1900 περίπου. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Theodore Roosevelt έχοντας πάει για κυνήγι, αρνήθηκε να πυροβολήσει μια αρκούδα, αφού χαρακτήρισε μια τέτοια συμπεριφορά ως «αντιαθλητική». Οι σκιτσογράφοι της εποχής εμπνεύστηκαν από αυτήν τη συμπεριφορά και σχεδίασαν κάποιες αρκούδες. Κάποιοι έμποροι πήραν τα σχέδια και κατασκεύασαν τα πρώτα αρκουδάκια που τα ονόμασαν Teddy’s Bears (με την άδεια φυσικά του Roosevelt) εμπνεόμενοι από το όνομά του.  
  • Πάμε για ένα καλό κοντινό. Οι παραγωγοί ποτέ δεν είχαν κινηματογραφήσει λύκους από τόσο κοντινή απόσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λύκοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξοικειωθεί με τους οδηγούς που συνόδευαν το συνεργείο και έχουν αντιληφθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν κίνδυνο για εκείνους.
  • Ψήνοντας το ψάρι στα χείλη: υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αρκούδες, όταν ψαρεύουν. Μερικές επιλέγουν να βουτήξουν με την κοιλιά τους μέσα στο ποτάμι και να προσγειωθούν πάνω σε έναν ανυποψίαστο σολομό. Άλλες πάλι αρέσκονται στην κλασική μέθοδο. Συντονισμένες χεριές και δαγκωνιές, ώστε να πιάσουν το γεύμα τους. Κάποιες άλλες, τέλος, πιο δυνατές επιλέγουν να κλέψουν τα ψάρια από άλλες πιο αδύναμες.
  • Ένα νεογέννητο αρκουδάκι ζυγίζει περίπου μισό κιλό. Μια μεσαία αρσενική αρκούδα μπορεί να φτάσει και τα 300 κιλά.
  • Οι καφέ αρκούδες σκάβουν κάθε χρόνο το καταφύγιό τους και πέφτουν σε χειμερία νάρκη από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο.
  • Μπορείς να τρως ένα σάντουιτς με γαλοπούλα σε απόσταση δέκα μέτρων από μια καφέ αρκούδα και εκείνη να είναι απαθής, αφού δεν θεωρεί ούτε εσένα, αλλά ούτε και το σάντουιτς πηγή τροφής.  

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο
    http://www.myfilm.gr/13267

    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας: 
    https://www.youtube.com/watch?v=c5yWkm64b2g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου